Peter Jidhe Allt för Hälsan 2019

Peter Jihde om livet med diabetes

”Jag chansar så sällan jag kan”

Peter Jihde har haft diabetes typ 1 sedan 12 december 2012. Efter en mörk första tid lärde han sig att leva med sjukdomen och insåg att han fortfarande kan ta sig dit han vill - om än bara med lite mer planering i vardagen. På Allt för Hälsan gästar Peter scen Pratbubblan på fredag 8 november och lördag 9 november, där han kommer att berätta om diabetes och kosten och träningens betydelse i hans liv.

– Jag kommer ha ett sjukt föredrag kan man säga, men med inriktning på det friska och härliga livet. Så det kommer att pratas om både bra och dåliga saker, precis det som livet innehåller. Om alla levde så som vi som har diabetes bör och ska leva, då skulle man leva på ett bättre sätt.

Peter lever idag, vad han själv beskriver det som, ett fantastiskt liv - trots sin dödliga sjukdom. För att lyckas äter han rätt, tränar och har alltid med sig de saker som han behöver; insulin, mätinstrument och mellanmål.
 
– Maten är mitt allt sedan jag fick veta att jag har diabetes. Noggrannhet och planering gör det möjligt att ha ett schysst liv trots diabetes. Jag chansar så sällan jag kan.

Dagens teknik underlättar livet mycket för de med diabetes. Peter har idag ett inopererat chip som talar om hur hans blodsocker ser ut och är väldigt positiv till att den tekniska utvecklingen idag är på diabetikernas sida.
– Det är fantastiskt att tekniken idag kan göra det som är svårt lite lättare. Diabetes är så komplicerat för allting i min kropp påverkar den; hormoner, adrenalin, sömn, förkylning och mer. Men under de år som jag har haft diabetes så har utvecklingen rent tekniskt tagit stora steg och kan förenkla livet.
 
Diabetes är inte en utan flera olika sjukdomar med olika orsaker. Typ 1- och typ 2-diabetes är två helt olika sjukdomar som har högt blodsocker som gemensam nämnare.
– Diabetes är en sjukdom som förtjänar mer respekt än vad den får. Många tänker att det bara är att ta en spruta. Men jag måste planera allt i mitt liv. Jag ser det som att jag och min diabetes åker bil tillsammans. Min diabetes kör medan jag försöker vara en riktigt bra kartläsare. Då kan jag ta mig dit jag vill i livet samtidigt som jag tar hänsyn till min förare, min diabetes.
 
Vad skulle du säga till en person som idag får veta att han eller hon har diabetes typ 1?
– Jag tror att det var Per Elofsson som sa "det är bara att bryta ihop och komma igen". Man får vara ledsen i början för det här kommer man att få leva med i resten av sitt liv. Sen kan man utnyttja sjukdomen och leva ett schysst och hälsosamt liv, och då får man ett riktigt bra liv. Ett liv som jag har idag. Det kostar mycket koncentration och planering, men det fungerar och är värt det.

Behövs en mötesplats som Allt för Hälsan?
– Verkligen! Jag tycker att hälsa är det viktigaste i livet och allt annat är egentligen sekundärt. Det spelar ingen roll vad du har i lön eller hur du bor, hälsan är grunden till allt. Att Allt för Hälsan har så mycket kunskap och engagemang samlat på ett ställe är fantastiskt, och man borde absolut ta sig hit för att lära sig något och träffa jämlikar.

Lyssna på Peters föreläsning "Diabetes – en match för livet" på scen Pratbubblan:
Fredag 8 november kl. 15:00
Lördag 9 november kl. 14:15

Fakta om diabetes

  • Nästan en halv miljon har diabetes i Sverige idag. Ungefär 400 000-450 000 har diabetes typ 2 och strax över 50 000 har diabetes typ 1.
  • År 2018 dog det 2 236 personer av diabetes som underliggande dödsorsak, vilket innebär att det är diabetes som inledde den kedja av sjukdomshändelser som direkt ledde till döden. Det är 6 personer om dagen.
  • Varje dag insjuknar det över 2 barn i diabetes typ 1 (nästan 900 per år).
  • I världen är det 425 miljoner vuxna som har diabetes (1 av 11 vuxna) och det är över 200 miljoner som har odiagnostiserad diabetes.
  • Diabetes är en av våra vanligaste folksjukdomar. Finland och Sverige toppar världsstatistiken när det gäller insjuknande i typ 1-diabetes. Även insjuknandet i typ 2-diabetes fortsätter vara hög. Detta är siffror som oroar och behovet av forskning är stort för att ta reda på orsakerna och utveckla metoder för behandling av sjukdomen.

Siffror godkända av Svenska Diabetesförbundet.

Foto Peter Jihde: TV3