Allt för Hälsan

Allt för hälsan 2022

Välkommen Sofia!

 

 Sofia Ståhl

Vi är så oerhört glada och stolta över att kunna presentera vårt spännande samarbete med Sofia Ståhl. Sofia har vid flertalet tillfällen under åren varit en väldigt populär instruktör och föreläsare på Allt för Hälsan. Till årets mässa hälsar vi nu Sofia varmt välkommen som moderator för Stora scenen, där hon inte bara modererar under dagarna tre utan även skapar programinnehållet!

Sofia är känd som bloggare, poddare och programledare och är sedan många år tillbaka en av landets stora hälsoinspiratörer. Hennes tredje bok kommer ut i slutet av året och hennes femte och sjätte kalender släpps på Akademibokhandeln under hösten.

Vi välkomnar Sofia varmt med några nyfikna frågor om henne som person, uppdraget, livet och hälsa i vardagen.

 

Vad är din relation till Allt för Hälsan mässan?

Allt för hälsan-mässan har varit med mig hela min karriär. Från att det var något som jag såg andra få medverka på i början och hade som en målbild att en dag ha en anledning att medverka på - till att jag blev inbjuden som instruktör till att föreläsa om mina nya böcker och hålla träningspass i Terese Alvéns ära. Allt för hälsan är en fantastisk mötesplats och inspirationskälla för hälsa i Sverige och jag har många minnen från den. Som när jag var nyförlöst och ammade min bebis som var några veckor gammal i ett omklädningsbås innan jag instruerade ett pass eller den långa kön som väntade på signering av min första bok.

Hur känns det att ha fria tyglar att hålla i Stora scenen på mässan i höst?

Det är en stor ära! Det är ett uppdrag jag är enormt stolt över och tar på största allvar. Just delen med fria tyglar känns smått overkligt och otroligt lustfyllt! Som vi ska hitta på nya spännande gäster och inspiratörer att bjuda in! Vill bjuda in en hel del nya ansikten som vi tidigare inte sett.

Att vara hälsosam, vad betyder det för dig?

För mig innebär det att ha resurser att ta av. Att känna att utgångspunkten för hälsosamma val är omtanke - inte press, prestation och bestraffning. Det innebär att det jag gör är för att stärka och hjälpa mig själv och att det är förankrat i de förutsättningar som finns här och nu. Hälsa är för mig att utgå från sin dagsform och vad man behöver med verkligheten som råder här och nu. Också att krydda med sådant som triggar lust, lek och spontanitet - och hälsa är att befria sig. Jag upplever att vi går vilse i att hälsa måste vara på ett visst sätt idag för att räknas och det blir så bakvänt. En utgångspunkt kan vara att fråga sig "Hur vill jag känna mig och vad behöver jag göra för att känna så - idag och på längre sikt".

Tre ord som beskriver dig.

Närvarande – jag är väldigt förankrad i det som händer här och nu, brukar säga att jag är uppslukad av nuet vilket kan vara bra i att jag är väldigt närvarande och där jag är när jag är där, samtidigt som det kan bli frustrerande när jag känner att jag kanske hade behövt planera eller förberett något dagen innan eller liknande.

Hög energi – hos mig uttrycker det sig i drivkraft, mycket energi i kroppen som behöver stimulans och utlopp och många ideér.

Förändringsbenägen – jag älskar förändring och söker den självmant om saker står stilla för länge. Älskar att bli utmanad, utforska och testa nytt. Förändring ger mängder med välmående och pirr. Har flera gånger rivit upp och kastat om saker i livet som varit trygga och "på plats" för att få ny energi och upptäcka nytt.

Vad är dina må-bra-trix i vardagen?

Jag cyklar överallt och hela tiden, året om i alla väder förutom när det är ishalka. Det ger en chans att rensa huvudet och en vardagsmotion som är en grundbult i mitt välmående.

Jag tar promenader i tystnad, utan hörlurar. Pratar även högt för mig själv för att sortera känslor och fakta och resonera i olika situationer om känslor jag behöver bearbeta.

Går regelbundet i någon form av terapi eller coachning. Har gjort det de senaste tio åren med olika intensitet - numera ett coachningsamtal var 4-8e vecka och ett samtal med en väldigt andlig person två gånger om året. Det hjälper mig att grunda, sortera och få perspektiv.

Jag hittar små humörhöjare som ger pirr. En kaffekvarn som maler bönorna till kaffet hemma, fuldansar till 90-talets boybands, har whatsapp-grupper med vänner, möter min spegelbild med respekt, klär mig i färgstarka kläder.

Övar hela tiden på att lyssna på kroppens signaler: Går på toa direkt jag behöver, respekterar intuitionen när den säger nej, släpper fram gråt som kommer, äter när jag är hungrig, respekterar mättnaden och liknande.

Vad kan besökarna se fram emot på Stora scenen?

Min ambition är att skapa ett innehållsrikt program med många olika perspektiv på hälsa och välmående. Min förhoppning är att publiken ska få med sig aha-upplevelser och befria dem från alla måsten och press som många upplever kopplat till hälsa och träning. Så behöver det få finnas plats för känslor och kul också. Högt och lågt med andra ord!

Vad ser du fram emot mest på mässan?

Allt som har med mitt uppdrag att göra känns oerhört roligt och spännande. Sedan är det alltid fantastiskt att få träffa de man dagligen möter i sina sociala medier. Längtar efter att få möta människorna som kommer till oss, både i publiken och på scenen.

Hälsotrender? Vad kommer vi se under året?

Vi fortsätter prata om balans och hälsa ur ett helhetsperspektiv, det kanske sätter sig mer och mer så det också känns mer sant än bara fina ord. Det blir vanligare och vanligare att checka ut och sticka iväg på tysta dygn för att ladda, samtidigt som den extrema trenden med ultra och prestationsbaserade utmaningar fortsätter locka många. Tekniken fortsätter ta sig in, t.ex. har SATS nu lanserat en interaktiv träningsspegel och våra funktionsklockor och ringar blir mer och mer avancerade. Om jag får önska en trend så är det att vi befriar oss från alla trender - rätt och slätt skiter i dem - och övar på att utgå från det vi behöver, mer utifrån oss själva, mindre utifrån allt brus runt omkring oss.

 

PT-Fia Allt för hälsan